Тренінг з медіаграмотності

13 03 19 тренінг 120 учасників з усієї України протягом трьох днів вивчали нові методики та інтерактивні прийоми на тренінгу з медіаграмотності у Вінниці з 27 лютого по 1 березня 2019 року, який проводила Академія української преси за підтримки DW Akademie. Серед учасників - аспірантка кафедри української мови і літератури, член  ресурсного центру професійного розвитку вчителя української мови і літератури Наталія Пономаренко.

Медіаексперти та медіа фахівці (Тетяна Іванова, Олександр Гороховський та Андрій Юрчик) мали на меті донести до цільової аудиторії – мультиплікаторів механізми та фактори впливу медіа, види та технології маніпулювання мас-медіа, роз’яснити поняття «фейк» і «фактчекінг». Його ознаки та види фейків, маркери розпізнавання та декодування. Також повідомити про основні техніки маніпуляцій на телебаченні, в соціальних мережах, у заголовках новин тощо.

Усі три дні пройшли під знаком синергії, об’єднання спільних інтелектуальних зусиль, творчої енергії. Кількість (і, головне, якість) нових ідей направду вражає.

 

Надзвичайно професійне, тепле і дружнє коло однодумців викликало море позитивних емоцій і відчуття причетності до спільної справи з формування медіаграмотності у молоді та дорослих, чого так потребує наше суспільство у час інформаційного фастфуду.

Завжди приємно відкривати для себе нове, навіть коли маєш досвід викладацької діяльності. У цьому контексті подобаються слова Генрі Форда, який сказав: «Людина залишається молодою доти, поки навчається!» Погодьтеся, володіти навичками критичного мислення – нелегка справа. Адже потрібно охопити спектр знань не тільки в контексті перевірки інформації та маніпулятивного впливу зі сторони медіа, а й вміти мультиплікувати отримане.

13 03 19 тренінг 2 13 03 19 тренінг 3 13 03 19 тренінг 4